Yanlış IBAN’a Para Gönderdim, Ne Yapmalıyım? (Adım Adım Geri Alma Rehberi 2026)

admin

Administrator
Yönetici
Yanlış IBAN'a Para Gönderdim, Ne Yapmalıyım?
Hepimizin başına gelebilir; bir anlık dalgınlıkla FAST veya EFT yaparken bir rakamı yanlış girdik ya da rehberden yanlış kişiyi seçtik. 2026 yılındaki hızlı transfer sisteminde "para anında karşıya geçtiği için" geri almak zor gibi görünse de aslında izlemeniz gereken yasal ve teknik yollar belli.
⚠️ ÖNEMLİ: Paranızı yanlışlıkla gönderdiğiniz kişi bu parayı iade etmezse, bu durum Türk Ceza Kanunu'na göre "Sebepsiz Zenginleşme" kapsamına girer ve hukuki yaptırımı vardır.

1. Adım: Hemen Bankanızın Müşteri Hizmetlerini Arayın
İşlemi fark ettiğiniz an saniyeler bile önemlidir. Bankanızı arayarak "Hatalı Para Transferi Bildirimi" oluşturun.
Eğer para henüz karşı bankaya ulaşmadıysa (EFT saatleri dışı veya provizyon), banka işlemi iptal edebilir.
Para karşı hesaba geçtiyse, bankanız karşı banka ile iletişime geçerek paranın iadesini talep eder.
2. Adım: Karşı Banka ve Alıcı ile İletişim
Bankanız, parayı alan kişiyi arayarak onayı dahilinde parayı iade etmesini ister. Banka, alıcının hesabından parayı izinsiz çekemez; alıcının "iade onayı" vermesi şarttır.
3. Adım: Hukuki Süreç (İade Edilmezse)
Eğer karşı taraf parayı iade etmeyi reddederse, şu yolu izlemelisiniz:
  • En yakın savcılığa giderek suç duyurusunda bulunun. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde "Sebepsiz Zenginleşme Davası" açın.
  • Bu süreçte bankadan aldığınız işlem dekontu en büyük delilinizdir.

Bankaların Müşteri Hizmetleri Numaraları (Hızlı Erişim)
Aşağıdaki tablodan bankanızın numarasını bularak hemen arama yapabilirsiniz:
Banka AdıMüşteri HizmetleriHız Notu
Ziraat Bankası444 00 00⭐⭐⭐⭐
Garanti BBVA444 0 333⭐⭐⭐⭐⭐
İş Bankası0850 724 0 724⭐⭐⭐⭐
Akbank444 25 25⭐⭐⭐⭐
Yapı Kredi444 0 444⭐⭐⭐⭐⭐

Hatalı Transferi Önlemek İçin 2026 Tavsiyeleri
KOLAS Kullanın: IBAN yerine telefon numarası veya T.C. Kimlik no ile transfer yapın (Hata payı çok düşüktür).
İsim Kontrolü: Para göndermeden önce çıkan isim-soyisim maskelemesini (A**** K**** gibi) mutlaka onaylayın.
QR Kod: Para transferini IBAN yazmak yerine karşı tarafın QR kodunu okutarak gerçekleştirin.
Siz hiç yanlış hesaba para gönderdiniz mi? Süreç nasıl ilerledi? Deneyimlerinizi aşağıda paylaşırsanız diğer üyelere de yol göstermiş olursunuz.